©2009 Imextra Ltd. All rights reserved.     www.imextra.eu

ХРОМОТЕРАПИЯ

Какво всъщност е хромотерапията? Това е медицинска терапия, използваща въздействието на цветовете върху психическото състояние и върху самочувствието на човек. Още от най дълбока древност е известно, че цветовете са способни да въздействат върху здравословното и емоционалното състояние на хората. Проучвания, направени през последните години, обобщават, че цветовете могат да помогнат при лечението на язва, неврологични проблеми, безсъние и много други.

При хромотерапията светлинни лъчи в четири цвята са вградени в душ кабина и могат могат да се променят съобразно настроението, докато човек се къпе. В основата на тази СПА процедура са заложени два метода за въздействие на цветовете върху човека – чрез кожата и чрез очите.

Действие на цветовете чрез очите:
Учените обясняват този процес с факта, че цветът се възприема чрез рецепторите на очите и това провокира химична реакция, свързана с предаване на нервния импулс до мозъка. Като последствие се освобождават благоприятните за организма хормони.

Действие на цветовете чрез кожата:
Действието на цветовете чрез кожата се основава на електромагнитно излъчване. Всеки от тях има различно поле и прониквайки в човешкото тяло, носи голяма позитивна енергия, възстановяваща биоактивния баланс и активираща физикохимичните процеси. Максимален лечебен ефект се постига чрез насочване на светлинния поток.

Когато хромотерапията бъде съчетана със звукотерапия, аромaтерапия или хидротерапия, ефектът от процедурата е много по голям. Възстановява се жизненият баланс и организмът се зарежда с положителна енергия.

Хромотерапия и хидромасаж

Направените проучвания безспорно доказват, че хромотерапията действа най-добре в съчетание с хидромасаж. Водата засилва въздействието на светлинния поток върху човешкия организъм, тъй като го прави по-интензивен. Тази причина е подтикнала производителите на вани и душ кабини да усъвършенстват продуктите си, съобразявайки се с последните тенденции в методите за релакс.
Ето няколко съвета:
- Хромотерапията, прилагана в домашни условия, може да подобри състоянието ви и да повдигне тонуса.
- Не прилагайте терапията, ако нямате достатъчно познания в областта.
- Хромотерапията подобрява едновременно както психическото състояние, така и самочувствието ви.
- С времето ще установите кой от цветовете влияе най-добре на тонуса, осигурява ви максимален комфорт и укрепва здравето ви.
Яркочервеният цвят ускорява пулса и кръвообращението, повишава адреналина. Специалистите препоръчват да се ползва сутрин, защото повишава тонуса и благоприятства за доброто настроение.

Оранжевият присъства в хромотерапията в няколко нюанса. Благодарение на това, че се намира в спектъра между жълтото и червеното, притежава множество полезни свойства за отдих. Оранжевото зарежда с енергия и активира функцията на мозъка, засилва чувството на радост и благополучие.

Жълтото е цвят, създаващ весело и оптимистично настроение. Изследванията показват, че подпомага творческата дейност, стимулира мисловния процес и в определени случаи подобрява паметта. Едновременно с това в хромотерапията помага при депресия.

Зеленият цвят действа освежаващо и успокояващо, понижава стреса и помага за справянето с някои емоционални проблеми. Добре е да се има предвид, че зеленият цвят успокоява и не е подходящ за прилагане сутрин, ако ви предстои интензивен работен ден.

Светло- и тъмносиният цвят подобно на зеления цвят действат успокояващо и помагат за разтоварване от стрес и от ежедневното напрежение.
Информация за Въздушен Масаж ТУК!