Общи Понятия

 

Басейни

БАСЕЙН - това е хидротехническо съоръжение, състоящо се от основно корито, система за пречистване и химизиране на водата, и допълнителни екстри.

КОРИТО на басейн – може да бъде изпълнено от стоманобетон или от сглобяеми конструкции. Преди взимането на важното решение как да бъде изпълнен Вашия басейн, винаги се консултирайте със специалист.

ПРЕЧИСТВАТЕЛНА система на басейна – съществуват различни типове пречиствателни съоръжения, като най-употребяваните при басейните са пясъчни и картушни филтри. И при двата варианта са в комплект с работна помпа, която засмуква водата от басейна и го нагнетява във филтъра.

 

 

 

    Пречиствателната система на басейна се ситуира в помпено помещение, чиито размери зависят от размера на филтъра. Важното е, че подът на помещението трябва да е на равно с дъното на басейна.

 

ВАЖНО:

    Водата в басейна е необходимо да бъде чиста, по нормите – даже по-чиста от питейната вода. Чрез филтрацията на басейна улавяме механичните замърсители, но какво да правим с органичните замърсители, водораслите, и химичните показатели на водата? Нужно е да се използват химикали за третиране и дезинфекция.

    Дезинфекция – водата се обеззаразява, за да се отстранят болестотворните бактерии и вируси. Обеззаразяването на водата с хлорни препарати е най-разпространено, поради сравнително ниската им цена, както и поради високият и траен бактерициден ефект, който се постига с малък разход на хлор. При подаване на хлорния препарат във водата една част от него се изразходва веднага за обеззаразяването й, а остатъка остава активен във водата и очаква бъдещи замъсявания. Това дефинира понятието “остатъчен активен хлор” – количеството на активен хлор във вече обеззаразената вода.

    Коагулация – тъй като пясъчните филтри задържат частици с размери по-големи от 0.4мм, как да очистим водата от по-малките? Като подадем във водата коагулант – препарат, който свързва малките частички във водата, образувайки по-големи, които се задържат в пясъчния филтър. Коагулант не се използва, когато имате картушен филтър. Представете си малка молекула със стотина ръчички, като всяка от тях държи воден елемент. При подаването и във водата ръчичките пускат това, което държат, и хващат най-близката твърда частица, при което се образува голяма частица, която вече пясъчния филтър може да хване. При експлоатацията обаче трябва да се има предвид, че след подаване на коагулант във водата, след един филтрационен цикъл трябва да се следи пясъчния филтър, и ако е нужно, да се извърши обратна промивка.

    Обработка срещу водорасли – използват се препарати , който имат силно въздействие и разграждат едноклетъчната структура на водораслото. Употребяват се  според описанието в ръководството.

 

ЗАБЕЛЕЖКА: при работа с химикалите, да се спазват инструкциите за експлоатация и техниките за БЕЗОПАСНОСТ.

 

 

Спа и Уелнес

    СПА и Уелнес – общи понятия, дефиниращи помещения със съоръжения за релакс и терапии за тялото. Най – общо се разделят на няколко зони:

    1. Студена зона – зона с помещения и уреди, охлаждащи тялото – ледогенератори, “ледена стая”, използват се след употреба на сауни и парни кабини, за контрастиране на тепературата на тялото.

    2. Топли зони – зони с повишена температура, като сауна и парна кабина. Сауната е помещение, в което температурата е висока – 80-120 градуса по Целзий, с ниска влажност . Влажността може да се увеличава ръчно, чрез поливане на камъните на печката с вода. При парната баня тепературата е по-ниска – 40-60 градуса по Целзий, но влажността е 100% - постига се чрез подаване на водна пара, създавана от парогенератор, намиращ се в помещение в близост до парната баня. Съществуват всякакви разновидности на сауните и парните бани, например арома-сауна, хербал-сауна, римска баня, турска баня, като всяка от тях има нещо специфично.

    3. Зони за релакс – това са зони, с приятна температура, от порядъка на 35-37 градуса Целзий, в които са поставени шезлонги или ел.нагреваеми лежанки, за почивка и приятно прекарване на времето. Тенденциите са в увеличаване на размера на тези помещения, тъй като почивката е нещо, от което всички се нуждаем, и тази зона се натоварва чувствително.

    4. Хидромасажи – основното на тази зона е удоволствието на човешкото тяло от съприкосновението с вода. Дали ще са душове, джакузита, дали ще са хидромасажни вани - всичко зависи от мястото и възможностите на помещението. Басейните също са важна част при балнеотерапийте - дават много възможности всичко да се обеднини в едно. 

©2009 Imextra Ltd. All rights reserved.     www.imextra.eu