Инфрачервена Сауна

работа на инфрачервена сауна
работа на обикновена сауна

Инфрачервена Сауна

    1. Какво е сауна?

     Думата “сауна” е с финландски произход. Тя означава форма на баня, която от столетия е ширико разпространена във Финландия : навсякъде по бреговете на безбройните реки, езера и заливи има малки дървени колиби за къпане, които се славят със своята чудодейност. Не можеш да се опариш от дървото и тази негова характеристика позволява употребата му при изключително високи температури от порядъка на 60° - 90° С, които са типични за сауната. При това въздухът вътре трябва да остава достатъчно сух, за да може да се изпарява обилно образуваната пот. Изпаряването охлажда и това охлаждане не позволява кожата прекалено да се нагорещи. Ако охлаждането се прекъсне с “обливане”, това означава едно временно допълнително температурно дразнение  Към нагряването на организма като втори етап следва  целевото охлаждане. Дробовете най-бързо се охлаждат на външен въздух /извън сауната/, кожата преди всичко със студена вода, понякога и чрез сняг. Сауната е всъщност една  амплитудна баня: затопляне в горещ и сух въздух в кабината на сауната и охлаждане на външен въздух или чрез студена вода. Освежаващото охлаждане е не по-малко важно от разтоварващата, успокояваща горещина. Единичната процедура от загряване и последвалото го охлаждане се нарича саунов цикъл. Тя се повтаря най- малко веднъж. Свикналите със сауната по правило правят три цикъла, което изисква отделянето на един-два часа, за да се насладят на цялата процедура.

 

    2. Каква е разликана между "сауна" и "инфрачервена сауна"?

    Разликата между обикновената сауна и инфрачервената сауна е, че помещението не се затопля чрез камъни и печка, а посредством инфрачервени лъчи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    3. Каква продължителност?

    Тук нещата са индивидуални, но все пак може да започнете с кратки серии от 3-4 минути. Постепенно увеличавайте продължителноста.

 

    4. Колко Често?

    Повечето почитатели на сауната я посещават веднъж седмично.Нейното благотворно действие, като подобрена реакция на кръвоносните съдове при охлаждане, трае около една седмица. Това означава до голяма степен закаляване срещу хрема, настинка, грип, а така също и “антистрес тренировка”. Трябва да се отбележи, че не бива да се прекалява с правенето на саунови бани, тъй като въздействието може да бъде напълно обратно - смущение в съня, раздразнителност. Най - общо правенето на саунова процедура въздейства тонизиращо върху кожата, сърдечно - съдовата система и водните резерви. Покачва се устойчивостта на организма срещу инфекции.

    5. Какво да направите, ако трудно се изпотявате?  

    При вземащите редовно сауна процесът на потене се ускорява. Една помощ в тази насока за начинаещите или по - трудно изпотяващите се е правенето на топла баня на краката, което действа съдоразширяващо. Голяма полза има от разтриването на кожата с четка до нейното почервеняване.

    6. Как да използваме сауната най-ефективно?   

    Да вземаш сауна означава да редуваш “нагорещяване” и “охлаждане” на тялото - обикновено три пъти. Дели се на три цикъла:

    1.

    ВАЖНО: При излизането от сауната трябва да се има предвид, че на сърдечно-съдовата система й е необходимо малко време, за да се адаптира след резкия температурен преход. В тази фаза организмът има остра нужда от кислород, който той бързо получава при охлаждането на дихателните пътища. След излизане на свеж въздух е много важно да се спазят две неща: силно издишване и спокойно вдишване.

    2.

    3.

   

    7. Опасно ли е?

    Ако сте здрав и при разумна употреба – сауната се счита за безопасна. Стига разбира се да не се стремите да поставяте рекорди. Ако все пак имате притеснения – консултирайте се с лекар.

 

    8. Подходящо ли е за всеки?

    Като правило всеки може да посещава сауната, НО при употреба на алкохол, наркотици или при ниско кръвно следва да се обърне по-специално внимание тъй като при тези случай ефекта от сауната е по-силен - консултирайте се с лекар.

 

    9. Какъв е ефекта?

 • Кръвно налягане – сауната понижава кръвното налягане. Хора с ниско кръвно налягане трябва да са изключително внимателни преди да посещават сауна. Предварително се консултирайте с личният си лекар.
 • Подобрява се тонуса и жизненоста на тялото.
 • Алкохолно питие в сауната? Това не е добра идея. В комбинация със сауната ще получите много ниско кръвно което не е желателно.
 • Подобрява имунната система
 • Топене на мазнини? Отговорът е – НЕ!! След сауна наистина сте по-леки, но това се дължи на загубата на течности, а не на загуба на мазнини. Не се залъгвайте от примера на много атлети които ползват сауната за да „влязат” в по-долна категория. Това е така защото те имат нужда да свалят определено тегло за кратък период от време (обикновено докато трае официалното мерене на кантара). След това тези килограми се връщат веднага с приема на течности.
 • Сауната  помага на тялото да се поти и по този начин чрез потта се отделят токсини. Вследствие на което се наблюдава по-добра функция на бъбреците и черният дроб.
 • Отпуска мускулите като подпомага автономната нервна система, която контролира мускулното разтягане, а също така потенето, кръвното налягане и храносмилането. Чрез загряването на тялото се подобряват тези функции.
 • В конкретни случаи сауната има сходен ефект с упражненията в залата, но без да се изразходва толкова енергия. По-добра оксидация на тъканите, намалява кръвното налягане, спомага за по-добра еластичност на артериите.
 • Подходяща е за сърдечносъдова релаксация.
 • Нагряването на тялото измества кръвта навън към кожата (за да разсее топлината), по този начин се получава своеобразна профилактика на вътрешните органи и се стимулира кръвообращението.
 • Високата температура помага на тялото да унищожава различните видове бактерии, вируси и паразити. Много хора имат ниска телесна температура и по-този начин не могат ефикасно да се „борят” с различните хронични инфекции. Проблеми могат да възникнат  на следните места: синусите, очите, ушите, гърлото и червата.
 • Минус е че сауната може да бъде опасна за хора които не издържат на висока температура особено такива със сърдечни проблеми или такива чиито нервна система е увредена от излагане на токсични материали.
 •  

      10. Какви са плюсовете на инфрачервената сауна?


  ©2009 Imextra Ltd. All rights reserved.     www.imextra.eu
           Традиционна Сауна